You are here

Υποστράτηγος ε.α. Αριστομένης Aθ. Κράγκαρης

Σύμβουλος ΔΣ Πολεμικού Μουσείου

(τ. Αντιπρόεδρος ΔΣ Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού)    

               Κατάγεται από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1983 από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ορκίστηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Ως κατώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε στις Δυνάμεις Καταδρομών και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του σε Σχολές του Εσωτερικού και του Εξωτερικού. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών, της Σχολής Προγραμματιστών – Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΓΕΕΘΑ, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, της Σχολής Στρατηγικών Πληροφοριών και της Διακλαδικής Σχολής Επιτελών Άμυνας. Ως ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε σε αντίστοιχες Επιτελικές και Διοικητικές θέσεις του εκάστοτε βαθμού του.

               Υπηρέτησε Επιτελής στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (AFSOUTH) στην Ιταλία, Επιτελής στο Στρατηγείο της SFOR στο Σαράγεβο, Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Ακόλουθος Άμυνας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ριάντ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με παράλληλη διαπίστευση στα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου.

               Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διοικητών Μονάδων της Σχολής Πεζικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εκπαιδεύτηκε στο Διεθνές Σχολείο Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσεως στη Γερμανία, στη Σχολή του NATO στο Oberammergau της Γερμανίας και σε Σχολές Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων στην NC3A στην Ολλανδία και στο NCISS στην Ιταλία. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Βασιλικού Κολλεγίου Πολέμου του Ηνωμένου Βασίλειου και Διπλώματος Στρατηγικής Διοίκησης και Ηγεσίας του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Διοίκησης του Λονδίνου.

             Ως Διοικητής του 562 ΤΠ και Διευθυντής  του 2ου ΕΓ/16 ΣΠ στις Σέρρες την διετία 1995-19997 ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση, την λειτουργία και την εμφάνιση του Μουσείου Λαχανά. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του έγινε συντήρηση του ευρισκόμενου στις προθήκες ατομικού και ομαδικού οπλισμού των δύο αντιπάλων και του οπτικοακουστικού υλικού.

   Από την θέση του Αντιπροέδρου της ΕΑΑΣ την τριετία 2017-2020 ανάπτυξε, προώθησε και υποστήριξε  τις πολιτιστικές δραστηριότητες της Ενώσεως και των παραρτημάτων της με σκοπό την ανάδειξη και την προστασία των στρατιωτικών μνημείων και τη δημιουργία εκδηλώσεων για την διατήρηση και την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης.

   Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα, την Ιταλική την Σερβοκροατική και είναι φανατικός οπαδός της  Δια Δίου Μάθησης. Κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων της σταδιοδρομίας του, έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα Παράσημα, Μετάλλια και  Διαμνημονεύσεις.

           Τον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την γυμναστική και την μουσική (κιθάρα, ερμηνεία). Είναι λάτρης της ιππασίας, της σκοποβολής με πυροβόλα όπλα (πιστόλια - περίστροφα) διαφόρων διαμετρημάτων και ειδικότερα με πιστόλια των 9 mm. Ασκείται στον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο στο Στρατόπεδο Ιλάρχου Νικολάου Βαρύτη.

            Το 2014 αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υποστρατήγου ως “ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του”. Από 31 Ιουλίου 2020 διορίστηκε στο ΔΣ του Πολεμικού  Μουσείου Αθηνών και είναι αρμόδιος επικοινωνίας και εξωστρέφειας Δράσεων του Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.